Zwartrijden uit nood mag toch wel?

Afgelopen zaterdag zou het 33e GroenLinks congres gaan plaatsvinden waarbij (zoals gewoonlijk) ik zeker bij aanwezig wilde zijn.

De avond ervoor had ik uiteraard uitgezocht hoe ik op de goedkoopste wijze tussen 9:00 en uiterlijk 10:00 aanwezig zou kunnen zijn, zal ik gaan lopen of pak ik toch de bus?

Om 7:15 had ik een trein kunnen pakken die 1 halte verder ging dan Utrecht centraal maar dan zou ik wel erg vroeg op het treinstation en uiteindelijk locatie aanwezig zijn, zelfs wanneer ik de bus zou pakken vanaf Utrecht centraal (omgeving 9:30 was mijn doel).

De trein van 7:44 vanaf Hoogeveen naar Utrecht centraal pakken was verleidelijker, zou dan om 9:11 op Utrecht Centraal aanwezig zonder over te stappen, daarbij creëerde ik wat ruimte in voor mezelf om wat geld te pinnen om o.a. bus kosten te kunnen betalen, iets lekkers aan te schaffen et cetera (heb nooit geld op zak).

U ‘raad’ het misschien al, helaas belande in de trein die ik even als optie 3 zag, vertrektijd: 8:03, aankomst Utrecht centraal: 9:41. Met de bus ben je vanaf Utrecht centraal wel ongeveer binnen 10 minuten aanwezig vlak voor het congres gebouw, vanaf het perron Utrecht centraal dien je wel eerst door te lopen naar de juiste uitgang et cetera.

De trein van 7:44 had ik zelf op 3 minuten exact gemist, moest dus de trein van 8:03 pakken. Vanaf Hoogeveen – Zwolle verliep alles perfect, vanaf Zwolle naar Utrecht centraal zaten de 2e klas coupes stamp vol en had voor mezelf besloten om maar in een 1e klas coupe te gaan zitten.

Mijn voorkeur ging uit naar een plaatsje zo dicht mogelijk mij de klapdeuren tussen de coupes zodat ik bij de eerst volgende stop zou kunnen gaan switchen van 1e klas naar 2e klas bij eerstvolgende stop.

‘pech’ voor mezelf zat in betreffend treinstel ook nog een verschil in tussen 1e klas en 1e klas, bij het betreden van 1 van de 1e klas coupes had je een smal gang pad met 8 of 12 zitplaatsen aan mijn rechterzijde wanneer je van voor naar achter loopt richting bestemming.

Deze werden per 4 zitplaatsen afgeschermd door een glazen wand, was dus ook niet van plan om daar te gaan zitten met een 2e klas kaartje.

Een paar passen verderop trof ik een ‘normaal’ 1e klas coupe, ging daar ook zitten en aan een aantal twijfelende mede passagiers vermelde ik ook gewoon dat men in dit geval wel 1e klas zou mogen reizen (ik kende hen niet maar zij zouden zeker niet kunnen blijven staan tijdens dat een trein aan het reiden is).

Ikzelf kwam helaas wel een beetje te laat in Utrecht centraal terecht (omgeving 8:41 of ‘later’), probeerde dus ook zo snel mogelijk om geld te pinnen en door te lopen na de juiste uitgang v.a. Utrecht centraal.

Vanaf 9:45 arriveerde op de juiste locatie om ergens een bus te kunnen vinden, het merendeel was vertrokken of buiten gebruik. Kon niet anders dan naar de taxi strook kijken en stapte op een chauffeur af die op zijn wagen al presenteerde goedkoop te zijn.

Vooraf deed ik uiteraard navraag over de prijs, had immers ‘maar 20,– ‘ op zak, vanaf het moment dat wij werkelijk vertrokken vertelde de chauffeur aan mij dat de kilometers gecombineerd met tijd bij mij in rekening gebracht zouden gaan worden.

Onderling namen wij in vogelvlucht door waarom ik het GroenLinks congres zou bezoeken en kregen dus ook een ‘goede’ discussie met elkaar. Op de plaats voor de stoplichten waar meneer rechts af had moeten reed meneer recht door, ik onderbrak de discussie en vroeg meteen:”moesten wij niet rechts afslaan?”

Per direct werd de teller stop gezet en hoefde dus ook alleen maar te betalen v.a. het station naar het stoplicht afslag Vredenburg Leidsche Rijn.

Voor 10:00 trof ik wederom een oud collega waar ik sinds kort weer contact mee heb, binnen GroenLinks willen wij en in ieder geval ik zelf het thema zorg er weer bij gaan pakken.

Landelijk en regionaal zouden veel zorgstukken anders en goedkoper uitgewerkt kunnen worden, dit vanaf de zijlijn gaan lopen schreeuwen is niet echt mijn stijl en o.a. binnen GroenLinks zal ik er mijzelf dus ook meer mee bezig gaan houden.

Vroeger was ik actief lid van het netwerk/de werkgroep Chronisch zieken en gehandicapten en wij hadden veel contact met GroenLinks Plus, zover ik denk te weten bestaat het netwerk Chronisch zieken en gehandicapten niet meer en deze een nieuw leven proberen te gaan inblazen is wel heel verleidelijk voor mezelf (hier moet ik nog over nadenken).

Onder het thema Zorg zou ik in een keer wel in 1x met een ‘grotere’ doelgroep in aanraking komen, denk hierbij aan jeugd, chronisch zieken en gehandicapten, ouderen, verslaving misschien?

Het enigste wat ik er dan niet bij pak zijn kansen op de arbeidsmarkt als Wajongere en daar zou ik eigenlijk ook wel meer mee willen gaan doen, gisteren vanuit het CNV(j) de Realisten waar ik zelf actief lid van ben een thema bijeenkomst over bijgewoond.

Hoe zal de nieuwe participatiewet er uit gaan zien, wat voor gevolgen heeft dat voor onze presentaties, de werkgevers en de Wajonger?

Voor aanvang of waarschijnlijk tijdens de pauze raakte ik ook nog even een poosje in gesprek met Marije Cornelissen over waarom ik haar zelf graag op plek 2 zou gaan zien maar ook met name haar drijfveer.

Tussen Marrije Cornelissen en mijzelf zag en zie ik best wel veel overeenkomsten op diverse terreinen hoe dingen te willen verbeteren en ook waarom, vind het dus ook jammer dat zij plaats 2 niet gehaald heeft en haar eigen terug getrokken heeft voor komende verkiezingen.

Voor, tijdens en na het congres met diverse mensen gesproken, vond zelf ook dat Bas Eickhout het goed deed, zowel regionaal als in de Eerste (en Tweede kamer) later verwacht ik weer een groei binnen GroenLinks.

Hoop uiteraard tijdens de regionale verkiezingen hier alvast iets te gaan merken 😉

Tijdens de afsluiting van het congres had ik nog even wat bijgepraat met mensen van GroenLinks Groningen, oud deelnemers van het Team GroenLinks Nacht van de Vluchteling waar ikzelf iig komend jaar weer aan zal gaan deelnemen ‘oud’ ZiGLaars.

Durf hier mijn mening niet over te geven *grijns*, het is top om te zien dat zoveel mensen van ons ZiGL 10 team op de verkiezingslijsten staan, intussen een functie bekleden binnen GroenLinks et cetera.

Het ZiGL 10 team waren eigenlijk de ‘besten’ tot nu toe XD

Na afsluiting van het congres en het na borrelen wilde ik weer vertrekken naar huis, op mijn OV chip staat en stond onvoldoende geld maar had wel voldoende geld op zak om de busrit van bushalte Vredenburg naar Utrecht Centraal te kunnen bekostigen.

De enigste instapplek was midden in de bus, alle zitplaatsen waren ook al bezet en mocht gaan staan. De chauffeur zat mij veel te ver weg en daarnaast kon je ook niet naar hem/haar toe lopen omdat de bus best vol zat met passagiers.

Tijdens de rit raakte ik wel in gesprek met een mede passagier die bij mijn weten al in de bus stond, heerlijk bij gekletst over Kleurrijk en Werkeenheid in de ruimste zin van het woord.

Vanaf Utrecht Centraal naar Zwolle verliep goed, vanaf Zwolle naar Hoogeveen mocht ik +/-wederom even 30 minuten gaan wachten, na het ‘lange’ wachten zat ik wel weer helemaal in mijn element.

Vanaf het moment dat de trein Zwolle – Hoogeveen aankwam ging ik zitten op een 4 persoons-zitplaats, er schoof iemand aan die graag praatte en uiteraard gaf ik blijk van herkenning aan en tussendoor schoof ik de gedachtegangen van GroenLinks naar voren (‘vreemd’) dat dat op dat moment zo gemakkelijk ging XD

Bij thuiskomst, zal waarschijnlijk 0:30 zijn geweest controleerde ik nog even snel mijn mail, voerde wat geheugensteuntjes in voor deze blog en keek uiteraard even hoe het er voor stond en staat met Team GroenLinks ten behoeve van de Nacht van de Vluchteling.

Het Team GroenLinks Groeit lekker, Sake en ikzelf zijn even gewisseld van positie maar wij wensen uiteraard veel sponsoren en lopers zien te bereiken.

Had en heb het vermoeden dat dat helemaal goed zal gaan komen 😉

http://www.nachtvandevluchteling.nl/klaaswoltinge_1

Ondanks een beetje vertraging heerlijk genetwerkt.

Vandaag zou ik vanuit het Gehandicaptenplatform Hoogeveen 2 themabijeenkomsten bijwonen georganiseerd door de CG-raad en het PlatformVG.

Thema 1 ging over de Participatiewet, deze had ik helaas voor een deel moeten wegens een machinist die tussen Zwolle en Utrecht spoorloos bleek te zijn en zonder machinist kan een trein niet reiden.

Thema 2 ging de WMO en langdurige zorg, beide thema’s waren zeer interessant.

Aangezien wij in 2 groepen verdeeld waren zat ik heel even te twijfelen om nogmaals thema 1 te gaan bijwonen, met een scheef oogje in de richting van de gang zag ik nog diverse mensen uit ‘onze’ groep met elkaar napraten.

Greep dus ook gewoon mijn kans en nam in vogelvlucht de volledige presentatie omtrent de Participatiewet met hem door, we zaten omtrent alles op 1 lijn en maken veelal gebruik van dezelfde netwerken dus dat gesprek liep heel snel terwijl er wederzijds wel veel gedeeld werd.

Thema 2 was ook heel interessant, zeker wanneer je gaat kijken naar de kleine lettertjes. Op ieder tafeltje waar 4a 6 personen zaten lag een formulier waarop wij aanvullingen zouden kunnen gaan opschrijven indien nodig (schreef zelf niets meer op wat al genoemd was in de zaal en of beter verwoord was aan onze tafel).

Bij het verlaten van de zaal bleef ik toch een beetje hangen, met een paar mensen wilde ik wat informatie uitwisselen en de spreekster van de CG-raad wilde ik ook nog een aantal vragen voorleggen.

Als eerste stelde ik wat open vragen + aanvullingen mijnerzijds over de PGB regeling, we hadden meteen ‘sjans’ en raakten daarover in gesprek met elkaar.

Ze tipte mij dat zij wel goede gesprekken had gehad met Linda Voortman, tijdens vergaderingen en bijeenkomsten die maatschappelijk gezien relevant zijn droeg en draag ik altijd een GroenLinks tas bij me (zou dus een logische reactie kunnen zijn/zelftwijfel mijnerzijds).

Ik ratelde door over hulpmiddelen met een rekensom erbij, vanaf dat moment begon het gesprek wederzijds ook alleen maar interessanter te worden.

Bij bijna afronding van het gesprek mijnerzijds schoot mezelf nog heel snel een thema door het hoofd:”vroeger zorgden je ouders voor je”,”zorg nu maar voor hen!”

Onze stamboom en geschiedenis van mijn familie in vogelvlucht omschreven, aangekaart dat mijn handicap veroorzaakt was en is door een erfelijk en progressief ziektebeeld (afhankelijk van).

De CG-raad vond bovengenoemde 3 voorbeelden interessant genoeg om daar iets mee te gaan doen, dien de 3 voorbeelden gerelativeerd door te sturen en we houden contact.

Tijdens de ‘lunch’ nog even wat na gelachen met een aantal mensen, het te veel mee participeren kwam daarbij sterk naar voren (aanstaande zaterdag het GroenLinks congres, 16 december aanstaande mijzelf vanuit het CNV(j) weer bezig gaan houden met….

Zal het even niet gaan hebben over de tussendoortjes 😉

Soms durf ik gewoon de stoute schoenen aan te trekken: #TeamGroenLinks

Vrij recentelijk had ik voor mezelf besloten om komend jaar weer mee te willen wandelen aan de Nacht van de Vluchteling, financieel gezien goede doelen ondersteunen is nooit verkeerd maar betrap mezelf er periodiek op dat ik iedere collectant voor doel x wel iets geef zonder er echt bij stil te staan waarom ik dat ‘veelal’ doe.

De stap om wederom mee te gaan willen wandelen aan de Nacht van de Vluchteling 2014 was voor mezelf snel gemaakt, daarvoor dien je zelf (ik dus in deze) zoveel mogelijk sponsoren zien te werven die voor het goede doel wel een extraatje over hebben.

Tegelijkertijd loop ik zelf mee en voel in het klein (je mag het niet vergelijken met elkaar) wat een vluchteling ‘werkelijk’ doormaakt.

Zelf zal ik zeker blaren op mijn voeten gaan krijgen, vorig jaar kwamen ze pas erg laat (een dag later pas).

Het is misschien wat kort dag, om voor mezelf sponsoren binnen te halen had en heb ik nog voldoende tijd voor (168 nachten op dit moment).

Aanstaande zaterdag vind er een GroenLinks congres plaats, zou tijdens het congres op ‘jacht’ kunnen gaan naar mensen die mij zouden willen sponsoren voor een goed en belangrijk doel.

Stiekem hoop ik zelf komend jaar meer geld binnen te gaan halen dan dit jaar, leuker zou zijn dat wij komend jaar een groter team gaan krijgen.

Reden voor mezelf om nu alvast het TeamGroenLinks opgericht te hebben, de vaste wandelaars zien we komend jaar vast wel weer terug volgens mij maar hoop uiteraard op meer.

http://www.nachtvandevluchteling.nl/klaaswoltinge_1

http://www.nachtvandevluchteling.nl/teamgroenlinks

Leuke uitdaging

Zelf zette ik mij al jaren in voor het CNV(j) de Realisten (voormalig Wajong werkt promo team), sinds een paar weken woonde en ga ik nog een aantal bijeenkomsten bijwonen over o.a. de nieuwe participatiewet die van kracht gaat per 2014.

Op Twitter zag ik de stelling:” Opvallend dat veel organisaties buiten belangenorganisaties zo positief reageren op de #participatiewet. Ze kennen alleen de knelpunten niet” voorbij komen en moest meteen een beetje ‘lachen’ met een zure lach.

Het beleid omtrent de Wajong regeling verdiepte ik mijzelf al jaren in, startte hiermee in 2005 en vanaf 2006/2007 tot aan de kleine lettertjes.

Wanneer ik het nieuws en ook de Kamerdebatten van afgelopen 2 weken (volgens mij vorige week) goed gevolgd had ontstond daar al een lelijke ‘taalfout’.

Een aantal politici hadden het over Wajongers met klem op jongers, het kwam een aantal maal voor alsof men sprak over jongeren het een handicap die nog bij paps en mams thuis woonden.

Op die wijze zou je de definitie van Wajong al behoorlijk kunnen verzieken, er wordt dan niet meer gesproken over de Wajongeren en/of Wajongers maar de WaJongere.

Een ‘leek’ die dat half volgt zou kunnen gaan denken dat er gesproken werd over jongeren met een handicap, zelf ben ik van het bouwjaar 78 en blijf gewoon een Wajongere.

Reageerde in eerste instantie wat humoristisch op bovenstaande Tweet in de vorm van:” Denk dat ‘wij’ daar misschien eens n paar duidelijke blogs over moeten gaan schrijven+ # Metro et cetera, dan lezen zij het ook”

Direct na plaatsing dacht ik bij mijzelf na in een flits van een seconde, wil nu 1a 2 columns gaan schrijven die doorgestuurd worden naar de bekende kanten zoals de Volkskrant, het AD en provinciale en regionale kranten.

Mijn schrijftalent was\is niet optimaal (heerlijk die zelfkennis), met 2 artikelen zou ik mijzelf wel prima kunnen uitdrukken.

Het eerste artikel zou een stukje voorlichting kunnen gaan geven over wat de huidige Wajong regeling exact inhield en inhoud, de nadruk wordt er dan op gelegd wat de definitie van Wajong echt betekend (jong geboren met een handicap bijvoorbeeld, ken er nog meer).

Het tweede artikel zal meer in gaan op beleidsmatige gevolgen, alle Wajongeren zal je nooit over 1 kam kunnen scheren, dat gebeurd naar mijn idee nu te veel.

Het liefst zou ik bovenstaande in 1 artikel gaan verwerken, maar dan dien ik beide toekomstige verhalen wel behoorlijk te gaan inkorten waarmee je de kans loopt dat het verhaal niet duidelijk genoeg over komt.

Wens het in deze ook ‘niet’ te hebben over mijn persoonlijke situatie, het moet wel over de gemiddelde Wajonger gaan van A tot Z.

Volgende week krijg ik een laatste bijeenkomst over participatiewetgeving, aanstaande woensdag vanuit het Gehandicaptenplatform Hoogeveen zal het thema ook goed uitgediept gaan worden.

Wil en moet dus ook iets met vergaarde kennis gaan doen v.a. volgende week 😉

Eerst denken en dan doen!

Recentelijk zag ik een tweet van Liesbeth van Tongeren voorbij komen waarbij zij ‘aangaf’ dat het een ‘goed’ idee zou zijn om de gele borden weg te halen bij de NS (op alle perrons).

https://twitter.com/GroenLiesbeth/status/408171272678694912/photo/1/large

Betreffende krengen zijn lelijk, staan alleen maar in de weg en ‘iedereen’ heeft anno 2013 wel mobiel internet en/of een Ipad tot zijn/haar beschikking.

Zelf kom ik uit Hoogeveen, ken het trein verkeer dus wel uit ‘mijn’ hoofd, iemand buiten Drenthe, Groningen en Friesland zou ook de weg wel moeten kennen.

Sorry, kleine schrijffout…
Wens je vanaf Hoogeveen met de trein naar Emmen te gaan zal je echt via Zwolle moeten gaan reizen (wat een tegengestelde richting is).

Wat mij betreft blijven alle gele borden mooi staan.

Op persoonlijke titel reis ik vrij veel met de trein door heel het land, de rit naar locatie valt vooraf prima te plannen via de digitale snelweg en de gele borden misschien.

Mijn retour ritten waren en zijn nooit vooraf in te plannen, dus met NS reisplanner kan ik dan al weinig.

Door de weeks zat en zit ik s’avonds periodiek in Utrecht en/of dien mijn weg terug te vinden naar Hoogeveen via Utrecht Centraal.

In die zin ben ik voor behoud van de gele borden, niet iedereen is in het bezit van een laptop met Wifi verbinding, Ipad of stoer mobieltje met meerdere functies.

De grotere stations hebben hele nuttige informatie borden, wanneer ik van locatie x weer naar huis moet raadpleeg ik deze ook als eerste..

Wat te doen bij stroomuitval?

Ander puntje, binnen Hoogeveen wilden en willen wij ons zelf beter op de kaart gaan zetten, het centrum moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Omtrent het wel en niet fietsen in de Hoofdstraat, de tijden ken ik wel 😉

Baal er binnen Hoogeveen wel enorm van dat men eerst alles leuker wilde gaan aankleden, nadat het bijna afgerond was en is mogen vergissingen weer hersteld gaan worden.

Kost dat niet klauwen met geld?

http://www.regiohoogeveen.nl/news/26403/Aanpassingen-fietspaden-Het-Kruis.html

Er waren tegels gelegd, n.a.v. kritieken kan er her betegeld worden.
Zwakte bod mijnerzijds misschien, maar waarom worden bepaalde problemen gewoon in stand gehouden?

Misschien mis ik zelf iets, vergaderen om te vergaderen snapte en snap ik al niet.

Waarom 2x ergens tegels gaan plaatsen terwijl het in 1x had gekund?

Misschien licht het aan onkunde van mijzelf, maar wat mis ik dan in deze?

Werkconferentie ‘Zorg? Daar ga je zelf over!’

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij de werkconferentie ‘Zorg? Daar ga je zelf over! Georganiseerd door De Linker Wang, het GL Netwerk zorg & GroenLinks het Gooi aan het Raadhuis te Hilversum.

Uit voorzorg zorgde ik ervoor dat ik tegen 12:00 al in Hilversum aanwezig was zodat ik daar nog wat kon eten en vervolgens vanaf het station het raadhuis te voet zou kunnen gaan opzoeken.

Vanuit Hoogeveen gezien kwam ik met treintijden te zitten, wanneer ik alles met het OV zou doen zou ik of ongeveer 15 minuten te laat aan komen op locatie of echt veel te vroeg. Koos dus voor de laatste optie (kon ik ook nog even de tijd voor mezelf nemen en de straten in Hilversum verkennen).

Omstreeks 12:44 kwam ik aan bij de ontvangst ‘balie’ en na mijzelf aangemeld te hebben kon ik wat folders mee nemen en ook een interessant boek:”De zorg voor en door ouderen: innovatie in zorgculturen” geschreven door Carolien Smits.

Het was wel geinig, vanaf het moment dat ik alles voor mezelf een beetje op orde had stapte Linda Voortman om mij af om mij te begroeten en aan te geven dat ze het leuk vond dat ik aanwezig was, gevolgd door een persoon die ik had leren kennen via het netwerk GroenLinks Chronisch zieken en Gehandicapten (wij hielden telkens contact met elkaar maar sinds er bij mij ingebroken was had ik zijn mobiele nummer niet meer).

Onderling verschillen wij van politieke voorkeuren maar konden en kunnen elkaar ook prima aanvullen op bepaalde vlakken, ben dus blij hem per toeval getroffen te hebben en we zullen elkaar vanaf nu vast wel eens vaker treffen en spreken in ieder geval.

Nogmaals een ‘oude’ bekende getroffen vanuit het netwerk GroenLinks Chronisch zieken en gehandicapten waarmee ik veel na sprak over de zorg van het hier en nu (leuke ervaring).

Na mijn idee was de werkconferentie ‘veel’ te kort, had er liever een hele dag vooruit getrokken, op het moment dat de conferentie begon tijdens het welkomstwoord schreef ik voor mezelf al snel wat kriebels op die ik in de gaten zou willen houden vanuit mijn eigen situatie uit gezien.

Tijdens de werkconferentie kwamen er een hoop nuttige thema’s aan bod, zelfredzaamheid en dubbelingen zien te voorkomen vond ik wel de meest belangrijkste. Daarnaast blijft de vraag op mijn adres een beetje staan of de gemeenten decentralisatie van de zorg wel aan zouden kunnen.

In een diep verleden toen ik nog puber was met handicap ervaarde ik veel verschillen met Nijmegen en Hoogeveen toen ik mij tijdelijk liet overschrijven van de ene naar de andere gemeente (woonde in Hoogeveen, verbleef in een internaat voor mensen met een handicap te Nijmegen voor scholing).

Na de werkconferentie bijgesproken met diverse collega afdelingen, ‘grappig’ om te zien dat wij op gemeentelijk niveau nog steeds anders met dingen om gaan (buiten de GroenLinks idealen om).

Vlak na de werkconferentie op weg naar de trein en/of kroeg raakte ikzelf in gesprek met diverse mensen over zorgtoeslagen, de PGB regeling en wachtlijsten omtrent kans maken op betaald werk.

Met name de PGB regeling vond ‘ikzelf’ misschien wel heel interessant, hoe werden en worden er nu geregeld, wat gebeurd er straks wanneer er meer bij de gemeente neergelegd zal gaan worden?

De gehele bijeenkomst heeft mijzelf veel duidelijkheid verschaft, wanneer ik mijn eigen kriebels zo bekijk met antwoorden op vragen van mezelf heb ik er wel vragen en opmerkingen bij gekregen mijnerzijds.

Moet er nog even over nadenken, binnen GroenLinks overweeg ik om mezelf bij de werkgroep Zorg aan te gaan sluiten. Uit privé ervaring krijg ik er steeds meer mee te maken, vanuit het CNV de Realisten en het Gehandicaptenplatform Hoogeveen krijg ik er steeds meer over mee.

Vanuit laatst genoemde woonde en woon ik ook diverse thema bijeenkomsten bij vanuit de CG-raad en het PlatformVG, alles wat ik van daaruit mee krijg zou ik mijn Groene bril kunnen gaan gebruiken zover ik het al niet deed. 😉