Kabinet wil 26 gevangenissen sluiten!

Vandaag las ik op Regiohoogeveen:”Klap voor Hoogeveen: Grittenborg gaat dicht”, recentelijk was deze gevangenis nog voor veel geld gerenoveerd en nu mag deze de deuren voor goed gaan sluiten als het aan Staatssecretaris Teeven ligt terwijl er elders nog een nieuwe gebouwd moet gaan worden.

Door het sluiten van de gevangenissen verliezen 3700 mensen hun baan. De staatssecretaris wekte de indruk dat voor al deze mensen elders werk te vinden is, bijvoorbeeld bij andere justitiële inrichtingen of bij de politie. Dit vind ik zelf een vreemde redenering, minder gevangenissen door heel het land en meer versobering aanbrengen binnen het gevangenis wezen betekend toch dat er overal minder werknemers nodig zijn binnen die hoek?

Wat ik tevens vrij bezwaarlijk vind is dat gevangenen een soort van huur moeten gaan betalen voor hen cel terwijl ze geen uitkering ontvangen, de kans lijkt mijzelf groot aanwezig dat er enkele gevangenen bij vrijlating gemakkelijker weer voor het foute pad gaan kiezen.

Werk is al moeilijk om te vinden, wanneer je op je CV hebt staan dat je ook nog in de gevangenis hebt gezeten zal je vast minder snel aangenomen worden, het verleden moet men laten rusten en je mag als ex gevangene een nieuwe start van je leven maken. Wanneer je al van start gaat met een etiket en daarnaast een schuld kan ik mij deels voorstellen dat men maar weer voor het foute pad zal gaan kiezen.

Qua sfeer en veiligheid zal het er na mijn idee ook niet echt beter op worden voor de gevangenis bewaarders, zij krijgen zeer waarschijnlijk meer werk met minder mankracht. Stel jezelf eens voor dat je dag in dag uit werkzaam bent in een grote kooi met veel lot genoten, daarnaast in een hokje gestopt wordt met een wild vreemde.. Dat is vragen om problemen toch?

Of wil de staatssecretaris Teeven dat weer opheffen door meer enkelbandjes te gaan verstrekken? Ik heb niets tegen een enkelbandjes systeem, deels zou ik er een voorstander van kunnen zijn onder voorwaarden. Vat dit op als leergang terug treden binnen de maatschappij met een aantal beperkingen want het moet natuurlijk wel weer een straf blijven.

Ik zie het niet gebeuren dat al die toekomstige gevangenen met een enkelbandje aan het werk komen op plekken die wij zogenaamd niet zouden willen gaan doen. Overal word namelijk op bezuinigd en dus ook de gemeente/plantsoenen dienst, straatvegers en ga zo maar door.

Notitie:

Ik overweeg om bovenstaande schrijven ook letterlijk door te sturen aan de staatssecretaris Teeven, zit nog een beetje te azen op een positieve afsluiting waarbij ‘ik’ aan hem ook alternatieven zou kunnen gaan aandragen.

Het probleem (een miljard ‘moeten’ bezuinigen) lijkt mij duidelijk, de gevolgen ervan heb ik ook helder omschreven naar mijn idee aldus mijn eigen kijk op dit gebeuren. Wanneer ik A zeg voel ik mij verplicht om ook B te gaan zeggen.

Dan kan dhr. Teeven meteen zien dat ik goed over mijn vraagstukken en kritieken heb nagedacht, het komt in het schrijven ook een beetje fatsoenlijker over en misschien zet het hem wel aan het denken.

Wanneer iemand tips en ideeën heeft dan hoor ik het graag 😉

2 thoughts on “Kabinet wil 26 gevangenissen sluiten!

 1. Wat ik zo vreemd vindt is dat justitie sinds 2006 de grootste inkoper is van cellen binnen de GGz (€500,-pd en zie de uitbreiding sinds 2006). Een verdachte een DSM etiket opplakken betekent ook dat hij geen recht heeft op proces.
  De VS hebben de FEMA camps en NL heeft de GGz kampen. Bewezen moordenaars krijgen nog celstraf, kinderverkrachters worden ambulant behandeld en politiek gevangenen en kruimeldieven verdwijnen in de kampen. politici vallen onder het pikmeerarrest, Of zie ik het verkeerd.

 2. Voor een groot deel deel ik je woede,
  zelf zou ik GGZ ‘patiënten’ toch weer liever gescheiden houden van de zogenaamde moordenaar die in de bak zit.

  Omtrent de pedofilie die je aan haalt, deze daders zijn niet te straffen naar mijn idee en heb liever dat zij in de toekomst nog wel 1000 maal zullen gaan nadenken om wederom de fout in te gaan.

  ik krijg de woorden amper uit mijn strot, de pedofiel is ook maar een mens,
  vind het zelf ook heel belangrijk dat hij/zij ambulant begeleid moest en zal moeten gaan worden..

  Wanneer dat niet gebeurd herhaald men (de overheid) alleen maar standaard zetten. Voorkomen is beter dan genezen, het huidige kabinet en deels ook het vorige kabinet klaagt maar over problemen waar wij nu mee te kampen hebben en wilden deze toen en ook nu per direct gaan oplossen…

  Dat zal in het hier en nu tijdelijk een paar probleempjes gaan ‘oplossen’,
  wat we volgende week zien, volgend jaar of over een paar jaar schijnt niet relevant om te weten te zijn.

  In het extreme uitgedrukt:”over 100 jaar zijn wij toch allemaal wel dood!

  Who cares?

  Nobody! They have to care about the things whe did wrong!

  That idea makes me sick..

  From my side i’m working on it,
  i cant do it allone 🙂

Reacties zijn gesloten.