Vindingrijkheid van scholieren omtrent toegankelijkheid

In overleg met het Gehandicaptenplatform Hoogeveen had een groep leerlingen van het Roelof van Echten college als ‘stage’ opdracht meegekregen om uit te zoeken hoe toegankelijk het OV is voor een blinde of rolstoelgebruiker, daarnaast redden zij zich met ‘hen’ beperking ook in het winkelcentra op diverse locaties?

De klas werd vooraf opgesplitst in groepjes van 3, 1 persoon had een beperking en de 2 overige leerlingen liepen mee voor deels de begeleiding maar vooral ook het mee denken bij het invullen van de vragenlijst.

De blinde of rolstoelgebruiker moest zijn/haar eigen wel zoveel mogelijk zelfstandig zien te redden natuurlijk met het aanschaffen van boodschappen, de winkels in en uit komen et cetera.

Vanuit het Gehandicaptenplatform Hoogeveen waren wij gewoon anonieme ‘toeschouwers’ op diverse locaties binnen Hoogeveen, altijd handig wanneer men moeilijk zou gaan doen ten opzichte van betreffende leerlingen of wanneer zij zelf een vraag zouden hebben.

Vooraf had ik mijn omgeving een beetje verkend en had eigenlijk alleen maar een telefonische bereikbaarheidsdienst in geval van problemen.

Zelf had ik een deel van de hoofdstraat onder mijn hoede genomen bijna ter hoogte van het koffie huis La Brochette, eerst was Restaurant Tapas afgesproken maar tussen beide genoemde plekken had ik zelf een veel beter overzicht en achteraf gezien kwam dat ook nog vrij handig uit.

Tussen 9:00 en 9:15 was het nog een beetje een saaie klus, winkeliers opende hen deuren en stalden hen reclame borden en\of tafels en stoelen vlak voor of achter de blinden geleidestrook waarbij ik al wel dacht:”nog een paar centimeter verder en ik schiet er een leuk plaatje van.”

Het eerste groepje leerlingen waarvan 1 rolstoel gebruikster kwamen voorbij, deze moesten o.a. een aantal inkopen doen bij het Kruidvat waar ik tegenover zat.

De winkel in en uit ging prima, zij kwamen vlak naast mij zitten om hen vragenlijst met elkaar te evalueren en tot mijn stomme verbazing werd er wat gesnoept tussendoor en men verzamelde het afval daarvan netjes.

De rolstoel gebruikster gaf aan:”geef mij die papiertjes eens”,”ik wil kijken hoe gemakkelijk ik deze in de afvalbak kan gooien”, waar ik vlak naast zat.

De hoogte werd goed gekeurd en genoteerd maar men hoefde daar niet eens naar te kijken, top scholieren dus.

Tussendoor kwam er nog even een collega vanuit het Gehandicaptenplatform Hoogeveen langs om een logo aan mij uit te reiken voor het geval dat ik op eigen initiatief leerlingen zou willen benaderen.

Vanaf 9:30 werd het onderzoek leuker als observator, alle winkels waren geopend, het begon wat drukker te worden qua bezoekersaantal qua winkelend publiek en zeker het groepje waarbij 1 blinde jongere zat moest ik best om ‘lachen’.

Betreffende jongere had een blindengeleide stok en moest zijn weg terug gaan vinden naar school, hij knalde een paar maal tegen objecten aan die wel een beetje in de weg lagen.

We werkten met 2a 3 blinde geleidestokken waarvan 1 met bal zodat ‘je’ de weg in je hand kan voelen, 2 waarmee je gewoon zwiept van links naar rechts en daardoor weet hoe je zou moeten lopen 😉

Omstreeks 10:00 kreeg ik zelf wel behoorlijk trek aan koffie, liep dus ook gewoon koffie huis La Brochette binnen en bestelde 1 bak koffie die ik buiten zou willen opdrinken.

Men had de koffie nog niet helemaal klaar, zou het aan mij bezorgen zodra hen automaat weer bijgevuld was (goede reden voor mezelf om op terras stoelen te gaan zitten).

Mijn bak koffie werd binnen 5a 10 minuten netjes aan mij geserveerd, had mijn portemonnee onopvallend bijna in handen maar hoefde nog niet eens te betalen na aanlevering.

Tegen de tijd dat de koffie op was werd ik opgebeld vanuit het gehandicaptenplatform om na te bespreken welke groepen ik wel en niet voorbij zag komen en kon qua de groep in mijn regio wel weer vertrekken naar het Roelof van Echten college.

Nam mijn kopje en schotel netjes in mijn hand (stom van mijzelf), liep netjes de winkel binnen met het verzoek dat ik graag even zou willen afrekenen. Aan kleingeld zou ik net voldoende op zak hebben maar het was zo donker bij de kassa dat ik mijn eigen geld amper kon zien, betaalde dus maar met grootgeld.

Bij terugkomst op school gingen wij de behaalde resultaten met elkaar vergelijken, leuk om te zien hoe serieus de leerlingen hen vragenlijst hadden beantwoord, veelal uitgebreider dan noodzakelijk.

Tussendoor werden er nog wat pers afspraken gemaakt en de school wil met ons een samenwerkingsverband aangaan, betreffend onderzoek zal nu 1a 2x per jaar gaan plaatsvinden.

Tegen 12:00 liep ik te voet naar huis, wilde in meters uitgedrukt de kortste afstand nemen, grappig genoeg stelde ik mijzelf voor dat ik een rolstoel of rollator gebruiker was. Dan kom je nog best veel plekken tegen die niet lekker lopen.